Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

My friend, trust me


Εμπιστοσύνη, μία λέξη που ακούγεται αρκετά συχνά αλλά  λίγοι  από  μας νομίζω πως ξέρουν πραγματικά τι σημαίνει. Η εμπιστοσύνη επηρεάζει πολλές πτυχές της ζωής μας, στον εαυτό μας, στις σχέσεις, στην φιλία. Εγώ θα σταθώ περισσότερο στο τελευταίο και στο αν και κατά πόσο είμαστε σε θέση να εμπιστευτούμε τον άλλο.
  Πόσοι από μας έχουν έναν «κολλητό-η» και πως ορίζουν την σχέση με αυτό το άτομο; Αν μπορούσα να το ορίσω θα έλεγα πως κολλητό θα θεωρούσα ένα άτομο που θα το ένιωθα πραγματικά κοντά μου χωρίς να έχω δεύτερες σκέψεις για εκείνο, χωρίς να αισθάνομαι την ανάγκη να πω κάτι που με ενοχλεί πάνω του  σε τρίτους, να μπορώ να είμαι απόλυτα ειλικρινής μαζί του και φυσικά να του έχω εμπιστοσύνη. Εδώ θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Αν  πιστεύουμε ότι εμπιστευόμαστε κάποιον επειδή του λέμε τα «μυστικά» μας (πράγμα που το πίστευα και εγώ), είναι μεγάλο λάθος. Το να αποκαλύπτουμε κάποια πιο προσωπικά μας δεδομένα είναι μια μορφή κοινωνικοποίησης, ένα βήμα να φέρουμε τον άλλο πιο κοντά.
  Πραγματική εμπιστοσύνη σημαίνει να είμαστε σε θέση να αποκαλύψουμε στον άλλο τον πραγματικό μας εαυτό, μια κίνηση που απαιτεί μεγάλο ρίσκο καθώς  αυτό μας αφήνει εντελώς εκτεθειμένους στο άτομο που έχουμε απέναντί μας . Σημαντικό είναι επίσης να πιστεύουμε στον άλλο, να αισθανόμαστε ότι είναι το κατάλληλο άτομο για μας και ότι πληρεί τις προϋποθέσεις που έχουμε ορίσει για τους  ανθρώπους  που θέλουμε κοντά μας (αρκεί και εμείς να μην έχουμε βάλει πολυ ψηλά τον πήχη, γιατί αλλιώς θα περιμένουμε  πολύ).  Ακόμη πρέπει να νιώθουμε ότι μας εξελίσσει. Όπως και να έχει τα άτομα γύρω μας είναι σημαντικός παράγοντας στην προσωπική μας εξέλιξη σαν άτομα και άνθρωποι, γ αυτό λοιπόν οι σχέσεις που αναπτύσσουμε με αυτά θα πρέπει να μας δίνουν πράγματα, και με την λέξη πράγματα εννοώ συναισθήματα, εμπειρίες , καλώς εννοούμενους προβληματισμούς, και κυρίως έμπνευση να συνεχίσουμε να προχωράμε την ζωή μας. Όποιος πιστεύει ότι έχει κοντά του ένα άτομο με τα παραπάνω χαρακτηριστικά θα πρέπει να αισθάνεται πραγματικά τυχερός γιατί αντικειμενικά τέτοιες σχέσεις είναι  σπάνιες και απαιτούν κυρίως  χρόνο και υπομονή για να οικοδομηθούν.

  Μπορεί τα παραπάνω που μόλις διαβάσατε να σας φαίνονται ένα μάτσο χαζορομαντικές και δεοντολογικές μαλακίες (τουλάχιστον εμένα έτσι μου φαίνονται), οφείλω να παραδεχθώ όμως ότι είναι αλήθεια και ότι όσο και αν δεν θέλουμε να το παραδεχθούμε (επειδή όλοι είμαστε κατά βάθος πολύ εγωϊστές)  η προσωπική μας ευημερία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους άλλους και μέσα σε αυτό το παιχνίδι η εμπιστοσύνη είναι  μεγάλο κλειδί.

2 σχόλια:

  1. i gata sou me exei gemisei gratzounies.kai to "pretty woman" einai mia glykanalati tainioula.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. χαχα ισχυει το πρωτο :)
    οσο για το pretty woman ολα κ ολα, ειναι αξια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή